Mikko Savelius

Kuolemantähteen ei valtion rahaa

  • Palikkasarjoista rakennettu Kuolemantähti (Lähde: Wikipedia Commons)
    Palikkasarjoista rakennettu Kuolemantähti (Lähde: Wikipedia Commons)

Tekniikka & talous -lehti (8.12.2016) viittaa brittiläisen energiayhtiön selvitykseen, jonka mukaan Tähtien Sodasta (engl. Star Wars) tuttu Kuolemantähti (engl. Death Star) tulisi erittäin kalliiksi ylläpitää – puhumattakaan sen rakentamisesta. Laskelmien mukaan pelkät käyttökustannukset olisivat vuorokaudessa 6 254 245 800 000 000 000 000 000 000 puntaa (6 254 kvadriljoonaa puntaa). Rahasumma on 30 triljoonaa enemmän kuin Maapallolla on nyt olemassa rahaa.

Kuolemantähti vaatii runsaasti henkilökuntaa ja teekupposet

Energiayhtiö arvioi Kuolemantähden halkaisijan olevan 120 kilometriä ja koko komeuden painavan 907 184 740 000 000 tonnia. Sen pitäisi pystyä matkaamaan ylivalonnopeutta, tuhoamaan planeettoja laserilla, järjestämään jätehuolto, ylläpitämään armeijaa ja tarjoamaan majoitustilat. Henkilökunnan kokoluokaksi arvioitiin yli kaksi miljoonaa siviiliä ja sotilasta.

Kuvaavaa on, että jo kahden (pakollisen) teekupin järjestäminen maksaisi 16 500 puntaa joka päivä. Puhumattakaan, että päivittäin pitäisi kierrättää materiaalia 2 341 tonnin edestä. Niin, ja itse planeetan tuhoaminen tulisi lähes äärettömän kalliiksi. Alkuperäinen Kuolemantähti vaatii yhden laukauksen jälkeen 24 tunnin latausajan. Tähän tarvittaisiin energiaa kolme miljoonaa kertaa enemmän kuin auringolla. Kustannusarvio lataukselle on 6,25 x 10^27 puntaa.

Ratkaisuna suuruuden ekonomia, talouskasvu ja teknologian kehitys

Äkkiseltään Kuolemantähden menot tuntuvat aivan järjettömiltä. Toisaalta, pitää miettiä myös tulopuolta. Tällä hetkellä Maapallon bruttokansantuote on 73 502 341 000 000 dollaria (73 502 miljardia dollaria).

Oikeiden laskelmien saamiseksi pitäisi selvittää muutama asia:

  1. Kuinka kaukana tulevaisuudessa Galaktinen Imperiumi on? Mikäli Maapallon talouskasvu jatkuu nykyistä tahtia vuosittain (noin 3 %), niin se tuplaantuu 23 vuoden välein. Toisaalta Tähtien sodan alkuteksteissä kerrotaan ”Long time ago in a galaxy far far away”.
  2. Tuottavuuden nousu. Se tarkoittaa, että vaikkapa tuntia kohti tehdyllä työllä saa yhä enemmän vastinetta. Esimerkiksi televisio vaati ennen viikon työn, ja nyt sen saa puolen viikon työllä.
  3. Teknologian kehitys. Mietitään "Gorban" eli Mobira Cityman 900:n teknisiä ominaisuuksia vuodelta 1987, ja verrataan sitä tämän joulun iPhone 7:aan. Saattaa olla, että Kuolemantähdessä käytetään rajatonta fuusioenergiaa, vielä tuntemattomia materiaaleja ja uusia teknisiä ratkaisuja, jotka alentavat rakennus- ja käyttökustannuksia huomattavasti.
  4. Galaktisen Imperiumin koko. Kuinka monta tuottavaa planeettaa se käsittää? Linnunradalla on yli 100 miljardia planeettaa. Mikäli oletetaan, että joka miljoonas planeetta on elinkelpoinen, niin niitä jää jäljelle ainakin 100 000. Kuinka moni niistä on kapinallisten hallussa? Kuinka moni on neutraali?

Kuolemantähdellä on kaikki mahdollisuudet onnistua. Mikäli olisin Galaktisen Imperiumin kansalainen, niin voisin jopa kannattaa Kuolemantähteä – kunhan se rakennetaan ja ylläpidetään yksityisellä rahoituksella. Kuolemantähteen ei valtion rahaa, kiitos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat