Mikko Savelius

Pörssilistautumisesta lisää potkua suomifutikseen?

 • STOXX® Europe Football -indeksi
  STOXX® Europe Football -indeksi

Mitä yhteistä on italialaisella Juventuksella, saksalaiselle Dortmundilla ja skotlantilaisella Celticillä? Ne kaikki ovat pörssilistattuja jalkapalloseuroja. Halutessasi voit ostaa jalkapalloseuran osakkeita ja teoriassa vaikuttaa seuran omistajana seuran asioihin. Kauppalehden lehtijutun (3.6.2017) mukaan eurooppalaisten jalkapalloseurojen osakkeet ovat nousseet keskimääräistä paremmin.

Kotimainen Veikkausliiga matelee

Veikkausliiga on kotimainen miesten jalkapalloilun korkein taso. Sen urheilullinen tilanne ei ole kovin kaksinainen. Euroopan jalkapalloliitto (UEFA) on arvioinut Veikkausliigan edustavan vasta 36 kovinta sarjaa 54:stä. Edelle kipuavat kaikki pohjoismaat sekä muun muassa Moldova, Liechtenstein, Slovenia ja Kypros. Tai tarkalleen UEFA-ranking arvioi kansallisesta sarjasta Mestarien liigaan ja Eurooppa-liigaan nousseiden seurojen sijoituksia viimeiseltä viideltä vuodelta.

Yksittäisten seurojen tasolla suomalaiset jäävät jälkeen. UEFA listaa 453 jalkapalloseuraa, joista kotimaisista korkeimmaksi noteerattu on Helsingin Jalkapalloklubi (HJK) löytyy sijalta 153. Seuraavaan suomalaisseuraan on jo matkaa, sillä Seinäjoen Jalkapallokerho (SJK) on vasta sijalla 349, Rovaniemen Palloseura (RoPS) on sijalla 357, Myllykoskien Pallo -47 on sijalla 358 ja Kuopion Palloseura (KuPS) on sijalla 359.

Tanskasta ja Ruotsista löytyy pörssilistattuja jalkapalloseuroja

STOXX Europe Football indeksin mukaan Euroopasta – Turkki mukaan luettuna – löytyy 22 pörssilistattua jalkapalloseuraa. Pohjoismaista listattuna ovat tanskalaiset FC Københavnin takana oleva Parken Sport & Entertainment, Brondny IF,  Aalborg BK, Silkeborg IF, Aarhus GF sekä ruotsalainen AIK. Pörssilistaus näyttäisi olevan Tanskassa huomattavan yleinen malli, mutta muista pohjoismaista listalla on vain yksi ruotsalainen.

Heijastuuko pörssilistaus kansallisen sarjan arvostukseen? UEFA-listauksessa Tanskan sarja arvioidaan 18 parhaaksi. Perässä tulevat Ruotsi (21.), Norja (25.), Islanti (35.) ja Suomi (36.). Arvioini mukaan Veikkausliigan arvostus kuuluisi nostaa 10-15 pykälää korkeammalle tasolle.

Tarkoittaako kansallinen sarja menestystä myös maajoukkuetasolla? Maailmanlaajuinen FIFA-ranking antaa Islannille sijaluku 22., Ruotsille sijaluku 34., Tanskalle sijaluku 51. ja Suomelle sijaluku 108. Maan sisäisen kansallisen sarjan taso ei siten välttämättä näy suoraan maajoukkueen tasossa.

Puute rohkeammista investoinneista

Kotimaisen Veikkausliigan joukkueet toimivat monesti raskaasti tappiolla ja niiden takana löytyy selkeä rahoittaja. Näitä ovat vaikkapa FC Inter Turun ja laivaliikenneyhtiön omistaja Stefan Håkans tai Kuopion Palloseuran pääomistaja ja rahoitusalan merkittävä toimija Ari Lahti. Joukkueelle henkilöomistaja voi olla hyvä tai huono asia. Hyvää on pitkäjänteisyys ja tappioiden sietäminen. Huonona asiana on asioiden kiertyminen liiaksi henkilökemioiden ympärille, kuten Seinäjoen Jalkapallokerhon pääomistaja Raimo Sarajärven ja päävalmentaja Simo Valakarin välinen eroprosessi. Toisena huonona asiana pidän sitä, että loppujen lopuksi henkilöomisteinen seura ei uskalla tehdä niitä rohkeita suurinvestointeja mitä tarvitaan siihen, että noustaan Euroopan jalkapallokentille.

Mikäli seuralla ei ole selkeää omistajaa, niin tällöin rahat Veikkausliigassa toimimiseen täytyy löytyä muusta toiminnasta. Helsingin Jalkapalloklubilla (HJK) on erittäin laaja junioritoiminta, minkä kautta se saa pelaajia – mutta ennen kaikkea vapaaehtoisia talkoolaisia, sitoutuneita maksavia katsojia sekä mainostajia ja yhteistyökumppaneita. HJK:n perusta on terve ja se pystyy toimimaan voitollisena, itsenäisenä seurana Veikkausliigassa.

Myös joukkorahoitus tarjoaa mahdollisuuksia. Viimeksi tätä mahdollisuutta käytti alkuvuonna Veikkausliigaan noussut JJK Jyväskylä. Se tavoitteli osakeannissa 200 000 euroa, mutta sai kasaan 122 400 euroa. Muutama vuosi takaperin HIFK Fotboll onnistui annillaan ja sai 345 000 euroa, mikäli ylitti tavoitellun lähes kaksinkertaisesti.

Pörssilistauksesta paremmat resurssit?

Voiko jalkapalloseura ylipäänsä tuottaa ikinä voittoa? Kyllä voi. Maailman ykkösjalkapalloseura – myös pörssilistattu – Manchester United tuotti 515 miljoonan punnan liikevaihdolla 192 miljoonan punnan tuloksen viime vuonna. Yhtiö keräsi tuloja seuraavista lähteistä:

 • Commercial/Liiketoiminta (53 %):
  Sponsorointi; vähittäismyynti, kauppatavarat, pukeutuminen; mobiilipalvelut ja -sisällöt
 • Broadcasting/Mediaoikeudet (27 %)
  Televisiolähetykset ja oma televisiokanava MUTV
 • Matchday/Pelipäivä (21 %)
  Stadionin täyttöaste 99 prosenttia

Yllä oleva osoittaa miten monipuolisista lähteistä jalkapalloseuran tulot voivat kerääntyä. Kyse ei ole pelkästään pääsylipuista vaan laajemmasta brändin hallinnasta.

Tässä yhteydessä on hyvä mainita erikseen yhtenä tulonlähteenä pelaajakaupat. Esimerkiksi HJK:n Alfredo Morelos ostettiin viime vuonna seuraan suurella, puolen miljoona euron summalla tekemään maaleja. Ostos osoittautui täyspotiksi ja Morelos johtaa Veikkausliigan maalipörssiä.  Mikäli hänet kaupataan eteenpäin Glasgow Rangersiin, niin HJK tekee puolen miljoonan euron voiton.

Osakeomistaminen tunnetta vai järkeä?

Onko jalkapalloseuran osakkeiden ostaminen tunnetta vai järkeä? Mielestäni jalkapalloseura voi olla niitä molempia. Mikäli peli kulkee Euroopan kentillä, niin seura voi tuottaa hyvinkin osinkoa. Suomessa HJK Oy:n liikevaihto vaihtelee 4-8 miljoonan euron välillä ja voitollista. Osakeyhtiön omavaraisuus on erinomainen 76 prosenttia, mikä mahdollistaisi rohkeamman velkavivun käytön ja investoinnit huippupelaajiin. Siis ensisijaisesti tähdättäisiin Euroopan huippukentille ja suuriin rahoihin.

Voisinko itse ostaa pörssilistatun jalkapalloseuran osakkeita? Kyllä. Mieluummin pörssilistatun kuin joukkorahoitetun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa