Mikko Savelius

HIFK fotbollin katsojamäärätavoite karkaamassa

  • Kauden 2017 katsojamäärä viime vuosien tahdissa.
    Kauden 2017 katsojamäärä viime vuosien tahdissa.
  • Stadilainen! Oletko punainen vai sininen?
    Stadilainen! Oletko punainen vai sininen?
  • Loppuunmyyty Stadin derby 23.5.2017.
    Loppuunmyyty Stadin derby 23.5.2017.

Stadin derby on fudista parhaimmillaan. Mökki täynnä ja fanipäätyjen kannatuslaulut raikaavat. Mikäli useimmat Veikkausliigan ottelut saisivat yhtä lailla massat liikkeelle, niin jalkapalloseuroilla ei olisi mitään hätään. Helsinkiläisseuroista erityisesti HIFK fotboll pyörii vahvasti lipunmyynnin varassa, joka kattaa peräti 45 prosenttia budjetista. Samaten sponsoriraha on riippuvainen stadionin yleisömääristä, vaikkakin lukumääräistä näkyvyyttä tulee enemmän televisiosta.

Katsojamäärät jäävät tavoitteesta ja talous sakkaa

HIFK fotbollin budjetoitu keskimääräinen katsojatavoite on 3 000 henkilöä. Alkuvuosi ei näytä siltä, että tähän oltaisiin pääsemässä. Verrattuna kausiin 2015 ja 2016 alkukauden keskimääräinen katsojamäärä neljässä ensimmäisessä ottelussa pyörii lähes samoissa (2015: 2.435, 2016: 2.343, 2017: 2.291).

Vertailtavuuden vuoksi luvuissa ei ole mukana Stadin derbyä, joka kerää joka kerta tuvan joko kokonaan tai lähes täyteen. Tällä kaudella tilannetta huonontaa se, että HIFK isännöi vain yhtä derbyä kolmesta. Näin se saa kerättyä pääsylipputulot 8.900 katsojalta sekä kahden kahden "vieraspelin" fanipäädyn 1.600 katsojaa per kerta.

Taloustietojen perusteella HIFK fotbollin taloudellinen tilanne on hankala. Asiakastiedon mukaan liikevaihto kasvoi 861.000 eurosta (vuosi 2015) 973.000 euroon (vuosi 2016). Toisaalta kulut karkasivat täysin käsistä ja tappio kasvoi 96.000 eurosta 197.000 euroon. Pahasti näyttää siltä, että kohta täytyy jälleen kerran käydä fanien kukkarolla.

Suurseura vaatii kunnon juniorityön

Näin helsinkiläisenä fudisvanhempana itseäni huolestuttaa HIFK fotbollin organisaation ohuus. Seuralta puuttuu kunnollinen juniorityö, josta kasvaisi omia pelaajia sekä heille tukijoukkoa. Kuvaavaa on, että HJK:lta löytyy peräti 11 kaupunginosajoukkuetta, kun vastaavasti HIFK pyörii yhden kentän varassa. Sivumennen mainiten PK-35 on laajentanut toimintaansa kahdelle kaupunginosalle.

HIFK:n tulisi ehdottomasti hyödyntää vahvaa brändiään ja laajentaa juniorityötään. Vaikka Helsinki on täynnä jalkapalloseuroja, niin täältä löytyy kaupunginosia ja kenttiä, joissa juniorityö on hoidettu vajaavaisesti ja niissä voisi löytyä vahvalle ja sitoutuneelle seuralle iskun paikka.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Tuohan on totta. Derby oli eilen jälleen hieno tapahtuma. Tuo futispuolen HIFK:n tilanne on hankala.

Ei ole A-lehtien kassaa tasoittamassa riskiä kuten HJK:lla tai RTK:ta kuten Rauman Lukolla.

Tämä on urheilujohtamisessa hankalaa. Tarvitaan sekä rahaa että pitkäjänteistä työtä. Se ei tapahdu hetkessä ja on helpommin sanottu kuin tehty.

HIFK kannattaisi miettiä ensin businesta ja sitä, etteivät ole yksinomaan riippuvaisia ottelutapahtumista. Tässä HJK on onnistunut hyvin ja heillä on varaa jopa "sponsoroida" paikalliskilpailijaa epäsuorasti.

HJK nimittäin perii paikalliskilpailijalta melkoisen pientä stadionvuokraa jotta kilpailu ja stadin derbyt jatkuisivat. On myös HJK:n etu että kaupungissa on kaksi isoa seuraa ja he eivät ainakaan omalla toiminnallaan halua olla syöksemässä HIFK:ta turmioon.

Jos ja kun HIFK:n uusi stadionhanke valmistuu en oikeasti tiedä onko futispuoli miten vahvasti hankkeessa mukana. Sinne tulee ulkopuolisille vuokrattavia tiloja ja mahdollisuus tasata riskiä.

Junnutyön organisointi kuluttaa resursseja, joten en usko sen nopeaan elpymiseen.

Samalla kilpailijat PK-35 ja HJK ovat junnutyössä pari pykälää edellä laadussa ja määrässä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tulee mieleen Hjallis Harkimo ja FC Jokerit-joukkueen nostatusyritys.
https://fi.wikipedia.org/wiki/FC_Jokerit
Kai homma kaatui siihen ettei lyönyt leiville, tosin HJK osti rippeet.

Finnair Stadium on kai tuosta ainoa pysyvä muisto, vaikka toki Olympiastadionillekin päässee pelaamaan halutessaan.

Mielelläni kesäisin kävisin jalkapalloa katsomassa, jos Suomella olisi kansainvälisesti kovempitasoista meininkiä.

Tämän blogin suosituimmat