Mikko Savelius

Häpeällistä! Huuhkajat putosi FIFA-rankingissa alle sadan

  • Kuvakaappaus FIFA/Coca-Cola World Ranking: Finland
    Kuvakaappaus FIFA/Coca-Cola World Ranking: Finland

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue eli tuttavallisemmin Huuhkajat kyntää nyt kellarikerroksissa. Joukkue putosi uusimmassa FIFA-ranking listauksessa sijaluvulle 101. Listaus alkaa vuodesta 1993 ja sijaluku on Huuhkajien huonoin. Ylempänä ovat muun muassa Syyria (96), Färsaaret (74) ja Kap Verde (71). Tämä on jo häpeällistä!

Näin penkkiurheilijana ei voi muuta kuin taivastella mistä ihmeestä homma kiikastaa? Pelaajamateriaali ei ole niin huonoa etteikö siitä saisi onnistuneella valmenuksella yksilöiden tasoa vastaavaa tulosta. Vai onko kyseessä sittenkin perusasioiden laiminlyönti?

Parempaa juniorivalmennusta ja pallohalleja

Islannin jalkapallomaajoukkueen menestys perustuu juniorityöhön. Maan kenttäolosuhteisiin ja valmennuksiin investointiin 2000-luvun alussa, jolloin kunnat rakensivat jalkapallohallit ja liitto minijalkapallokentät kouluihin. Aikuiset pelaajat kasvoivat mittaansa kansainvälisillä kentillä, ei kotimaan heikossa sarjassa. Tulokset näkyvät FIFA-rankingissa, jossa Islanti löytyy sijaluvulta 21.

Entäs Suomessa? Voin kertoa omista kokemuksistani junioreiden olosuhteiden paramisesta, sillä toimin puuhamiehenä Helsingin erään kaupunginosan ylipainehallihankkeelle (kuplahalli) vuodelle 2019. Budjettileikkausten vuoksi Helsingin Liikuntaviraston hankkeet rahoitetaan pääosin yksityisin voimin. Kaupunki voi myöntää 40 prosentin takauksen, mutta omaa rahaa se ei enää laita kuin marginaalisesti. Viraston uuden käytännön mukaisesti se voi vuokrata hiekkakentän jalkapalloseuralle tai seurayhtiölle määräajaksi sitä lupausta vastaan, että paikalle rakennetaan tekonurmikenttä. Tavoitteena on yksi tai kaksi tekonurmikenttää vuodessa.

Mikäli yksityinen taho löytää tekonurmikentälle sponsorirahat ja kentän käyttäjät, niin seuraavaksi täytyy oppia tuntemaan kaupungin virastot alkaen kaupunkisuunnitteluvirastosta aina julkisivulautakuntaan. Prosessi kestää noin kaksi vuotta. Lisäksi Helsingin kaupunki on "wanhasta keisarin ajan muistista" laatinut muita Suomen kuntia tiukempia määräyksiä kuten ylipainehallin purkaminen kesäksi, varastointi ja uudelleenpystytys syksyksi (projektille tulee hintaa noin 15 000 euroa) sekä ulkomainoksien kielto (paitsi jos hakee erikseen lupaa ja maksaa normaalin vuokran päälle vielä mainoksesta erikseen vuokraa Liikuntavirastolle).

Siipirikkoset petolinnumme putoavat yhä syvemmälle. Nyt olisi korkea aika laittaa uusia munia pesään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Häpeällisyydestä en niin tiedä, mutta masentavaa penkkiurheilijan kannalta. Ja muutenkin maan kannalta.
Jotain on pahasti pielessä futareillamme!

Jatkuvasti hoetaan kuinka hyviä yksilöinä ulkomaan sarjoissa useat pelaajat ovat, mutta ovatko todella? Pelaavatko vain sen verran arvostamattomimmissa joukkueissa ja sarjoissa, että joitain välähdyksiä siellä on silloin tällöin miehiltä nähtävissä?

Jos on hyviä yksilöitä, niin miksi ihmeessä eivät osaa pelata joukkueena?
Teemu Pukkia esimerkiksi juoksutetaan kärkipelaajana jatkuvasti lähes täydet minuutit, vaikka tulosta ei synny. Ei maalin maalia! Eikö todellakaan löydy korvaajaa?

Onko asenne, taidot ja fysiikka pelaajillamme kohdallaan? Miksi valmennusjohto ei saa porukastaan mitään irti? Samat miehet jatkuvasti joukkueenjohdossa, vain päävalmentaja vaihtuu. Millähän perusteilla nykyinen on valittu?

Ikävä kyllä näyttää siltä, että meidän katsojien on vain todettava, että Suomi ei jalkapallossa kerta kaikkiaan parempaan pysty. Mutta ei kai sentään vielä alemmaksikaan mennä?

Jotain tarttis jonkun tehdä! Mutta se ei ole meidän penkkiurheilijoiden vallassa, että mitä. Nyt on ilmiselvästi tehty vääriä asioita, tai jotain oikeaa jätetty tekemättä.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Miksi ihmeessä on niin vaikea hyväksyä ja ymmärtää että jalkapallo ei ole laji jossa suomalainen on hyvä

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Ei minusta sijoituksessa ole mitään hävettävää. Huonommilla sijoillakin on vielä maita.

Ei suomalainen urheilu nouse lisäpanostuksilla. Ei Argentiinassa tai Brasiliassakaan ole jalkapallohalleja. Eivät brassit kaipaa kenttiäkään. Jalkapalloa potkitaan kaduilla, rannoilla, pihoilla. Junnut pelaavat ja potkivat palloa joka puolella. Ohjattuun seuratoimintaan pääsevät mukaan vain parhaat - ja tietenkin myös ne rikkaimmat.

Suurimmalta osin suomalainen kuukausipalkkaurheilu tappaa huippulahjakkuudet. Jokaiselle pääsarjapelaajalle maksetaan pelaamisesta. Parhaan ja täytemiehen palkassa ei ole eroa. Kasvatamme pullamössöpotkijoita.

Suomi ei ole jalkapallomaa. Tuskin Suomesta sellaista koskaan kehittyykään. Suomi oli jokunen vuosi sitten vielä urheilumaa. Sekin aika on enää muistoissa.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Suomi on jääkiekon jalkapallon Islanti. Vähän liian hyvä jäällä menestyäkseen enää jalkapallossa.

Olis se silti hienoa nähdä joskus voitokas peli. Siihen ei vain rutistus tunnu riittävän, vaikka muuten pelailisi suht tasaväkisesti.

Tämän blogin suosituimmat