Mikko Savelius

Kaikki blogit puheenaiheesta Kesä

Terminen kuumuus - suomalainen kummajainen!

Kummalliset vuodenajat jatkavat kulkuaan. Tämän kesän lohduttomuuteen kuuluvat pitkät kuivat kaudet ja helteet.

Menetysten kirjo jatkuu.

Viljapellot tuottavat yhä vähemmän ja lehmiä teurastetaan rehun loppumisen seurauksena.

Katson ihmisten selviytymistä kuumuuden taakse.

Ovat hädissään. pelkäävät leivän loppumista.

Nälänhätä.

Maaseudut ovat olleet aina kaupunkilaisten turvana - myös nälänhädän hetkellä!

Nyt onkin hyvä tunnistaa se todellisuus, miten maaseutua on ajettu alas ja miten kaupunkilainen ei enää ostakaan leipäänsä lähikaupasta.

Sintti

Onkiminen on halpaa huvia...

 

https://

Mistä heinäkuun kukasta pidät eniten?

Heinäkuussa pihalla melkein kaikkialla on kukkia. Tämä on yksi parhaista vuoden ajoista eikä se haitta, että helleaalto antoi odottaa itseään kauan. Tänään on ollut tosi hyvä ilma. 

Myös ihanat harakankellot, kurjenkellot, kissankellot kukkivat. Ilmeisesti nämä kellokukat ovat paikkauskollisia. Joka kesä ne nousevat samaan paikkaan. Kellot, varsinkin ne isot, ovat yksi Suomen suven kauneimmista ja näyttävimmistä kukista.

Kauden herkku: Mansikka-mascarponetorttu

 

Mansikka-aika alkaa olla parhaimmillaan. Minulle mansikkatorttu on perinteinen herkku, jota on vähintään kerran kesässä saatava. 

 

Riisutuimpaan versioon kuuluvat vain kakkupohja, mansikat ja vaniljasokerilla maustettu kermavaahto. Perusversiossa ei ole mitään vikaa, mutta tänä kesänä suosittelen lämpimästi kokeilemaan yhden raaka-aineen lisäystä perusreseptiin. Mascarponekerma on kuin pehmistä, joka ei sula.

 

Arin kesä

Vauhtia riittää kesällä, mutta ennätin ottamaan muutaman kuvan ja taas mennään;)))

 

Hyvää kesää kaikille!

Parvekkeella kesällä 2017 (...ja 4017)

Olen usein näin kesän alussa kirjoittanut parvekkeeni kesäkäyttöön valmistelusta ja kukkasten istuttamisesta. Tämän vuoden kevät oli hyvin kylmä Suomessa, joten aiemmat ennätykseni kukkien istuttamisesta jo jopa maaliskuusssa, eivät tänä vuonna ole toteutuneet. Tein taimihankinnat vasta kesäkuun alussa.

Parvekkeellani on tavallisesti begonia ja nyt niitä on kaksi. Begoniat hehkuvat punaisissa väreissään anteliaasti ja usein kukkivat koko kesän. Kastelusta ne ovat tarkkoja, liikaa ei saa kastella.

Menneiden kesien taikaa

Kilpailu on kovaa kirjamarkkinoilla. Syksykin alkaa jo ennen kuin kesä koittaa. Kustannusyhtiö Teos teki epävirallisen Suomen ennätyksen, kun se julkaisi syksyn kustannusohjelmaan kuuluneen Pertti Lassilan romaanin etuajassa jo nyt, toukokuussa. Näin kesän kynnyksellä kirjan nimikin hieman huvittaa (Pertti Lassila: Kesän kerran mentyä, Teos 2017).

Lassilan kirja on kuin raikas tuulahdus keinotekoisten kohujen ja kirjallisten rocktähtien keskelle. Vastoin yleistä trendiä tärkein ei ole kirjailijan henkilö vaan kirja.

Yö meren rannalla

Vaikka täällä pohjoisessa on edelleen (harvinaisen) runsaasti lunta, niin silti Perämeri pian sulaa ja lasketaan Haukiputaalla pursiveneemme veteen. Suomen selkeät vuodenajat ovat rikkaus. 

Siihen kaipaukseen liittyen Pielisjärven/Sortavalan pianosäveltäjän, Heino Kasken (1885-1957), aina yhtä ihastuttava "Yö meren rannalla", vuodelta 1923 (pianistina oululainen Risto Lauriala):

https://

Sadeillan muistelo

Syksyinen sadepäivä siirtyy iltaan, Kesä on lopuillaan, vain muisto auringon lämmöstä, perhosista, kukista ja kasvusta.

En ole haikea, mutta kuitenkin...

Täällä Vapavuorossakin on viimeaikoina ollut melkoisen hiljaista. Älkää nyt kaikki vaipuko synkyyteen, tulee se kesä vielä takaisin. Odotan jo innolla seuraavan kasvukauden ja sitä seuraavan kasvukauden jne.  jälkeistä omenasatoa;)

Kesäsuomi odottaa vieraita

Tullut viime aikoina ajeltua tuota Aitoo-Etelä-Karjala väliä lähes viikottain.

Joka kerta koittanut hakea vähän eri reittiä. Tällä kertaa oli vuorossa kokolailla matkalla Suomessa kiertue. Aitoo-Vääksy- Vierumäki- (6-tietä Rautjärvelle) - Punk'a'harju- Savonlinna - Hartola - Sysmä - Pulkkilanharju - Padasjoen satama ja kotio.


Yhteenveto: Suomi on siisti, kesään valmistautunut, asiakkaita odottava (paitsi näin sunnuntaina) 

Julkaise syötteitä