Mikko Savelius

Kaikki blogit puheenaiheesta Romantiikka

Sydäntietoisuutta vai erotomaniaa?

Minua turhauttaa, kun olen saanut käsityksen lähinnä sosiaalisen median kautta, että jopa minulla olisi salaisia ihailijoita jonkin verran. Olen pitänyt tätä mahdollisena, koska olenhan itsekin rakastunut salaisesti joihinkin naisiin elämäni varrella. Se tuntuu hyvin romanttiselta ajatukselta, että joku rakastamani nainen pitäisi myös minua salarakkaana.

Itkupillinä!

En ole yleensä naisten takia itkenyt, vaikka olenkin ja mietin, että miksi ihmeessä? Joskus avioliitossa tunsin tappion niin vahvasti perheriidan jälkeen ja loukkaannuin sen verran vaikeasti, että kyyneleet tuli silmiin. Nuorena en itkenyt naisten takia ollenkaan, mutta kotimökkini naapurin tyttö sai minut ajoittain kyyneliin kun olin psykoottisessa kaipuutilassa. Eräs anokreksiaan kuollut nainen sai minut hieman liikuttumaan vuonna 2009. Sitten vähän olen itkenyt, kun olen luullut, että muutama muija on tappanut itsensä.

Lapsen romantiikka?

Tavallaan surkeinta se olisi romanttisessa mielessä, jos joku lapsi tykästyy aikuiseen henkilöön, kun eihän siinä olla samoilla leveleillä tai tasoilla toleranssissa. Olen kokenut lapsena ja lähes lapsena tällaista romantiikkaa, eikä se minua haitannut, mutta ymmärrän että syvempiä tunteita omaavia lapsia se voi haitata enemmän.

Työtä ja rakkautta - ja taidetta

 

Naiset ovat jo muutaman vuosikymmenen ajan olleet osana länsitaloutta myös työntekijöinä ja yhä useammin myös johtajina omilla paikoillaan. Naisen henkisessä perimässä kuitenkin on korostuneesti kysymys perheestä ja usein aviovaimon roolista ja lasten kasvatuksesta. On naisen henkisen jatkumon perinnettä odottaa mieheltä romanttista suhtautumista henkilöönsä. Näen tässä sukupuolihaasteen.

Pariskunnan hääriitti

 

Nykyään näemme televisiosta usein luonto-ohjelmia, joissa kerrotaan erilaisten nisäkäslajien ja muitten lajien pariutumiskäytännöistä. Useissa lintulajeissa on ajan saatossa muodostunut lajiominaisuuksiksi, että lajin koiraat ovat paljon koreampia kuin naaraat. Tämä osoittaa lajin sopeutuvuutta ja rauhantahtoa. Koiras on evoluution saatossa muuttunut hyvin kauniiksi ja näyttäväksi, naaraat ovat vaatimattomamman näköisiä. Koiraan tehtävä on miellyttää lajikumppaniaan ja saada täytetyksi koiraan velvollisuudet lajin tapojen mukaisesti.

Julkaise syötteitä