Mikko Savelius

Kaikki blogit puheenaiheesta ITE-taide

Tilataide/katutaide

Olin jo pidemmän ajan kerännyt näitä julkisia katutaidekuvia mutta Matti Jussi Korhosen hauska blogi antoi kimmokkeen julkaisemiseen. Kuvat puhukoot puolestaan; itse taiteilijat ovat (ja haluavat olla) in cognito.

Aiheeseen liittyvä blogi (vuodelta 2009)

Tienvarsien ITE-taidetta

Moottoriteiden varsille on pystytetty julkisia taideteoksia. Pienempien teiden reunamilla on joskus yksityisiä, todellisia ITE-taidepläjäyksiä. Suomalaisen taidekentän edesmennyt "tehonyrkki" Erkki Pirtola, muistaakseni, lanseerasi tuon termin ITE- taide. Se tarkoittanee tavallisten ihmisten itse, ihan "ite", tekemää taidetta. 

Tilataide: Tilaa/Täynnä

Kirjoitin aiemmin hieman ITE-tilataiteestani, mutta nyt kävin vihdoin kuvaamassa sitä tilataidetta, jonka moni on nähnyt matkalla pohjoiseen, 5-tien varrella. Itse olen ajanut tuhansia kertoja ohitse, mutta tänään pysähdyin kameran kanssa. Tämä hieno oivallus seisoo jo yli 20 vuotta Hyrynsalmen Seitenjärven rannalla, juuri siinä kohdassa, josta Ylä-Kainuun upeimmat maisemat alkavat.

Tilataidetta

Kainuun korven kapeilla teillä esiintyi aiemmin usein "kohtaamispaikka"-liikennemerkki. Nyt niistä jäi jäljillä vaan tolpat; aurausauton lumisuihku kun hajotti merkit eikä (entinen) tielaitos tuonut uusia tilalle. Eräänlaista tuottavuusohjelmaa sekin.

Paljas tolppa pisti sen verran silmään, että kiihotti tekemään oheisen tervehdyksen. Siinä se seisoo uljaana keskellä taigaa jo neljättä vuotta, kiveliön kulkijan iloksi (tai savonukko sanoisi siihen: "ei paljon haitannukaan").

Julkaise syötteitä